maanantai 26. lokakuuta 2015

Tekemällä oppii

Työelämätaitoja ja yrittäjyyttä oppimassa

Tässä jutussa seurataan 5 B -luokan oppilaiden elämää Yrittävä luokka! -hankkeen aikana

Haapajärven yrittäjät ja Martinmäen koulu aloittivat syksyllä yhteisen Yrittävä luokka! -nimisen oppilaiden työelämätaitoja ja yrittäjyyttä kehittävän hankkeen. Perustana kokeilulle on syksyllä 2016 käyttöönotettava uusi peruopetuksen opetussuunnitelma.Yrityskummiperiaatteella toimivassa hankkeessa on mukana tällä hetkellä noin kolmekymmentä Haapajärvellä toimivaa yritystä tai julkista laitosta ja kolme koululuokkaa.

Jokainen oppilas aloittaa toiminnan harjoittelemalla työnhakua. Hän laatii hakemuksen työnantajan avoimeksi ilmoittamaan harjoittelijan tehtävään ja lähettää sen sähköpostilla työnantajalle. Työhaastattelun ja valinnan jälkeen alkaa tutustuminen työelämään ja omaan työpaikkaan lyhyiden vierailujen merkeissä. Vierailujen aikana oppilas tutustuu itse työpaikkaan sekä työelämään ja yrittämiseen tekemällä hänelle suunniteltuja sopivia työtehtäviä. Oppilaista juuri nämä käytännön työt ovat hankkeessa kaikkein parasta.

Aihetta käsitellään myös koulussa oppitunneilla. Työpaikalla saatuja kokemuksia on mukava hyödyntää eri aineissa. Oppilaat laativat esimerkiksi äidinkielen tunneilla omasta työpaikasta kertovan lyhyen esittelyn. Samoin materiaalia tuotetaan vaikkapa tähän blogiin kaikkien luettavaksi. Kevääseen mennessä oppilailla on takanaan jo neljä käyntiä omassa kummiyrityksessä sekä oppituntien aikana työstettyä materiaalia samasta aiheesta. Kahden vuoden aikana oppilaat saavat paljon hyviä kokemuksia työelämästä, ja samalla heille syntyy myönteinen asenne yrittäjyyttä ja työntekoa kohtaan.

KUMMIYRITYKSET:

Elega, Haapajärven apteekki, Halpa-Halli, Inwido Finland Oy (Tiivi), Kalustetalo Niemelä Ky, K-Supermarket Haapajärvi, Kultasport, Niskasen Maansiirto Oy, S-Market Haapajärvi, Veihtilahden Puutarha Oy, Veikon Kone Ky

Tiivi
Eino Nikula ja Jere Tölli pääsivät harjoittelijoiksi Tiiville. Ensimmäisellä tehdaskäynnillään pojat tutustuivat tuotantoon, mutta he pääsivät myös auttamaan loppukokoonpanoa tekemällä pintahelalevyja valmiiksi. (Kuva Reijo Vähätiitto)

S-Market
Eveliina Kinnunen ja Oona Siika-aho seuraavat tarkasti, miten kassakonetta käytetään. (Kuva Marika Tuulenkari)

Kalustetalo Niemelä 
Pienen opastuksen jälkeen Petja Laitinen ja Robert Niskanen selvisivät hyvin työtuolien kasauksesta. (Kuva simo Niemelä)

Haapajärven Apteekki



Haapajärven apteekkiin tutustui oppilas Arttu Alahäivälä. Päivän ohjelmaan kuului yrityksen esittely oppilaalle (henkilökunta ja tilat), apteekissa myytävien valmisteiden esittelyä (ravintolisät, itsehoitolääkkeet ja reseptilääkkeet) ja lyhyesti apteekkityön esittelyä. Arttu osallistui apteekin laboratoriossa Apteekkisalmiakin pakkaamiseen lääketeknikko Tarja Kalajanniskan ohjauksessa. Tähän työtehtävään sisältyi paperipussien etiketöinti, salmiakin punnitseminen apteekkivaakaa käyttäen ja paperipussien sulku. Apteekin näkökulmasta päivä onnistui hyvin. 


Elega


Samin ja Tommin päivään kuului mm. Elegan myyntimateriaalin järjestelyä.

Niskasen Maansiirto



Elo ja Tuomas pääsivät harjoittelijoiksi toivepaikkaansa. Koneet kiinnostavat näitä nuoria miehiä. Ohjaajana toimi Artturi Ylikoski.

Näillä pojilla on kokemusta monenlaisista remonttihommista. -Oli reippaita työmiehiä. Päivä sujui hyvin ja nopeasti, kertoi toimitusjohtaja Pekka Niskanen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti