keskiviikko 28. lokakuuta 2015

Ensimmäinen työpaikka

Työelämätaitoja ja yrittäjyyttä oppimassa
Tässä jutussa seurataan 6 B -luokan oppilaiden elämää Yrittävä luokka! -hankkeen aikana



Haapajärven yrittäjät ja Martinmäen koulu aloittivat syksyllä yhteisen Yrittävä luokka! -nimisen oppilaiden työelämätaitoja ja yrittäjyyttä kehittävän hankkeen. Perustana kokeilulle on syksyllä 2016 käyttöönotettava uusi peruopetuksen opetussuunnitelma. 6B- luokan osalta Yrittävä luokkakokeilu kestää ainakin tämän syksyn ajan, mutta toivottavasti myös toisen opettajan johdolla keväällä hanke saa jatkoa.

Yrityskummiperiaatteella toimivassa hankkeessa on mukana tällä hetkellä noin kolmekymmentä Haapajärvellä toimivaa yritystä tai julkista laitosta ja kolme koululuokkaa. 6B-luokan kummiyrityksiä ovat BetterPipe Oy, Sisustuskeskus Oy, Kauneuskulma, Rautia, Kesport, E-J Rengas ja Varaosa Oy, Kaihdin Åman Oy, Sinikan lounaspalvelu, Haapajärven kukkakauppa  ja Melkoset Oy. Meidän luokan erityiskiitos kaikille näille kummiyrittäjille!

Jokainen oppilas aloittaa toiminnan harjoittelemalla työnhakua. Hän laatii hakemuksen työnantajan avoimeksi ilmoittamaan harjoittelijan tehtävään ja lähettää sen sähköpostilla työnantajalle. Työhaastattelun ja valinnan jälkeen alkaa tutustuminen työelämään ja omaan työpaikkaan lyhyiden vierailujen merkeissä. Vierailujen aikana oppilas tutustuu itse työpaikkaan sekä työelämään ja yrittämiseen tekemällä hänelle suunniteltuja sopivia työtehtäviä. Oppilaista juuri nämä käytännön työt ovat hankkeessa kaikkein parasta.

Aihetta käsitellään myös koulussa oppitunneilla. Työpaikalla saatuja kokemuksia on mukava hyödyntää eri aineissa. Oppilaat laativat esimerkiksi äidinkielen tunneilla omasta työpaikasta kertovan lyhyen esittelyn. Syksyn aikana oppilaille kertyy kahden työssäolokäynnin verran kokemusta työelämästä ja lisäksi oppituntien aikana työstettyä materiaalia samasta aiheesta.

Oppilaat työstivät viikolla 41 työhakemukset ja lähettivät ne kummiyrityksilleen. Viikolla 42 oppilaat kävivät työhaastatteluissa ja loman jälkeen tällä viikolla 44 oppilaat suuntasivat ensimmäiseen työpaikkaan. Tässä blogissa opettaja ja oppilaat tulevat jakamaan ajatuksiaan näistä ensimmäisen työpaikan antamista kokemuksista. Tervetuloa mukaan matkalle oppilaiden ensimmäiseen työpaikkaan!



                  Aleksi väyrynen ja Valtteri Tulppo Kesportissa. Poikien ensimmäisen työpäivän tehtäviin kuuluivat hyllyjen järjestäminen ja esillelaitto
 Sinikan lounaspalvelussa Jere Kananen ja Valo Ehramaa laittoivat lounaspöydän koreaksi. Lisäksi pojat pääsivät tiskaamaan ja pyyhkimään pöytiä.
 Henna Vedenpää ja Jenna-Riikka Laulumaa ottivat asiakkaita vastaan, sävyttivät maalia ja järjestelivät tavaroita hyllyihin Sisustuskeskuksessa.
 Noora Hedetniemen ja Anni Hietalan ensimmäinen työpäivä Kauneuskulmassa vierähti monenlaisten työtehtävien merkeissä. Tytöt desinfioi hoitoastioita, viikkasivat pyyhkeitä, kävivät hakemassa kassatiliotteita, leikkelivät papereita ja purkivat laatikoita. 
Viivi Tolpin ja Julia Åvistin ensimmäinen työpäivä Kaihdin Åmanilla sisälsi pihan siivoustöitä.
Kuva: Christer Åman


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti